Stöd och bidrag till föreningar

För att stötta föreningslivet delar kultur- och fritidsnämnden årligen ut bidrag till idrotts- och kulturföreningar i Danderyd. För att få ta del av dessa stöd och bidrag behöver föreningen vara godkänd som bidragsberättigad förening av Danderyds kommun.

Kultur- och fritidsnämnden beslutar om bidragen enligt de fastställda Regler för föreningsbidrag och Riktlinjer föreningsbidrag som finns. Se under rubriken Mer information.

Här är de stöd och bidrag som bidragsberättigade föreningar kan ansöka om:

  • Lokalt aktivitetsstöd till barn- och ungdomsföreningar
  • Startbidrag
  • Bidrag till fritid för personer med funktionsnedsättning
  • Tillfälligt bidrag för speciella ändamål
  • Lokalbidrag för idrotts- och fritidsföreningar
  • Kulturföreningsbidrag
  • Arrangemangsbidrag
  • Riskdelning
  • Projektbidrag

Lokalt aktivitetsstöd till barn- och ungdomsföreningar

Föreningar riktade mot barn- och ungdomsverksamhet kan ansöka om lokalt aktivitetsstöd för genomförda sammankomster och för antalet barn och unga som deltar vid sammankomsterna.

Lokalt aktivitetsstöd till barn – och ungdomsföreningar

Föreningar riktade mot barn- och ungdomsverksamhet kan ansöka om lokalt
aktivitetsstöd för genomförda sammankomster och för antal barn- och unga
som deltar vid sammankomsterna.

Föreningens verksamhet i Danderyd omfattar minst tio (10) bidragsberättigade medlemmar. Följande gäller för bidragsberättigade medlemmar:

  • Är i åldern 7–25 år.

  • Har betalt föreningens medlemsavgift och finns upptagen i föreningens medlemsförteckning.

  • Deltar regelbundet och aktivt i föreningens verksamhet.

  • Bidrag utgår endast en gång per dag och grupp.

  • Åldern 13–16 år är en prioriterad grupp och ges extra ersättning per deltagartillfälle.

Föreningen har minst tio (10) bidragsberättigade deltagartillfällen/år. Följande gäller för bidragsberättigade deltagartillfällen:

  • Omfattar minst tre (3) bidragsberättigade medlemmar i åldern 7–25 år.

  • Gruppledare i bidragsberättigad ålder får räknas som deltagare.

  • Omfattar minst 45 min inkl. omklädning och annan gemensam  förberedelse.

  • Gruppledare är närvarande under aktivitetstillfället och tar närvaro.

  • Gruppledare eller biträdande gruppledare ska vara närvarande under sammankomsten och får inte ur bidragssynpunkt vara ledare för flera grupper under samma timme. Ledare ska intyga att närvarouppgifterna som registrerats är korrekta.

  • Ett lag eller motsvarande grupp får inte ur redovisningssynpunkt delas in i mindre grupper.

  • Bidrag utgår inte för av föreningen arrangerade entrébelagda tävlingar, evenemang såsom bingo, danser, basarer, kommersiella arrangemang eller liknande. Inte heller deltagande i avgiftsbelagd studiecirkel.

Ansökan görs två gånger per år. För sent inkommen ansökan kan medföra att bidraget inte utbetalas. För ansökan kontakta: 

fredrik.cederlof@danderyd.se

Startbidrag

En nystartad förening kan ansöka om startbidrag i samband med bildandet. Beslut fattas i varje enskilt fall utifrån hur föreningen bidrar till nämndens målsättningar. Exempelvis hur verksamheten kompletterar befintligt utbud.

Nystartad förening, som för första gången ansöker om föreningsbidrag i Danderyds kommun, ska vid ansökningstillfället bifoga föreningens stadgar, konstituerande protokoll, registrering om föreningen tillhör godkänd riksorganisation, organisationsnummer från skattemyndigheten, samt i övrigt kunna visa hur föreningen lever upp till de generella kraven för bidragsberättigad förening. 

Nystartad förening kan ansöka om startbidrag i samband med bildandet och beslut fattas i varje enskilt fall utifrån hur nystartad förening bidrar till nämndens målsättningar. Ex. hur verksamheten kompletterar befintligt utbud. 

För ansökan kontakta:

fredrik.cederlof@danderyd.se

Bidrag till fritid för personer med funktionsnedsättning

Bidrag till fritid för personer med funktionsnedsättning kan sökas av föreningar som bedriver verksamhet för eller som strategiskt arbetar med funktionsvarierades förutsättningar.

Bidrag kan sökas som syftar till att stimulera tillgänglighet och aktiviteter för funktionsvarierade inom föreningslivet. Bidraget kan därför sökas av föreningar  som bedriver verksamhet för eller som strategiskt arbetar med  funktionsvarierades förutsättningar. Bidrag kan exempelvis ges för att kunna  genomföra aktiviteter, för utbildning av ledare eller investeringar som  underlättar för föreningar att bedriva en tillgänglighetsanpassad verksamhet. 

Bidrag till fritid för personer med funktionsnedsättning beviljas efter beslut i kultur- och fritidsnämnden. 

För ansökan kontakta: 

linnea.bruhn@danderyd.se

Tillfälligt bidrag för speciella ändamål

Föreningar kan ansöka om bidrag för speciella ändamål. Ansökan behöver då göras innan aktivitet, verksamhet eller projekt har genomförts.

Blankett för ansökan om tillfälligt bidrag för speciella ändamål

Kultur- och fritidsnämnden kan besluta om bidrag för speciella ändamål. Nämnden fattar beslut om bidrag i varje enskilt fall. Kultur- och fritidsnämnden vägleds i sina beslut av riktlinjer för föreningsbidrag samt att:

  • Ansökan ska göras innan genomförd aktivitet, verksamhet eller projekt.
  • Föreningen ska bidra till finansieringen genom arbete och/eller eget kapital.
  • Bidrag lämnas inte till personalkostnader, eller annat som är att betrakta som en del av föreningens ordinarie löpande utgifter.

Kultur- och fritidsnämnden kan göra undantag från dessa bestämmelser om det finns särskilda skäl.

Lokalbidrag för idrotts- och fritidsföreningar

Föreningar kan ansöka om hyresbidrag. Detta kan efter särskild ansökan beviljas för egna eller hyrda lokaler som används för föreningens barn- och ungdomsverksamhet.

De lokaler och anläggningar som kultur- och fritidsnämnden disponerar för idrotts- och fritidsändamål upplåtes till bidragsberättigade föreningar i första  hand för barn- och ungdomsverksamhet. Hyreskostnad för de  lokaler/anläggningar som bidragsberättigade föreningar nyttjar beräknas enligt  årligen fastställda avgifter för barn- och ungdomsverksamhet respektive  vuxenverksamhet. Med vuxenverksamhet avses lag/grupper som deltar i  senior-, veteran- och motionsserier eller liknande som vänder sig till deltagare  äldre än bidragsberättigad ålder.

Hyresbidrag kan efter särskild ansökan beviljas för egna eller hyrda lokaler som används för föreningens barn- och ungdomsverksamhet.

Lokalbidrag för tennisföreningar beviljas utifrån underlag om antal deltagartillfällen i det lokala aktivitetsstödet.

Hyreskostnaden faktureras respektive förening.

För ansökan kontakta:

fredrik.cederlof@danderyd.se

Kulturföreningsbidrag

Kulturföreningsbidraget är ett verksamhetsbidrag som en gång per år kan sökas av allmänna och arrangerande kulturföreningar samt hembygdsföreningar. Till ansökan ska verksamhetsberättelse, balans- och resultaträkning samt revisionsberättelse bifogas.

Blankett för ansökan om kulturföreningsbidrag

Arrangemangsbidrag

Arrangemangsbidrag kan sökas en gång per år för arrangemang. Ansökan sker samtidigt som ansökan om verksamhetsbidrag. Till ansökan ska verksamhetsberättelse, balansräkning och revisionsberättelse bifogas.

Blankett för ansökan om arrangemangsbidrag

Riskdelning

Riskdelning är ett bidrag som kan sökas för enskilda kulturprojekt, löpande under hela året. Riskdelning är ett alternativ till arrangemangsbidraget med syfte att få arrangörer att våga ”ta risken”. Med riskdelning betalar kommunen ut maximalt 50 % av underskott i förhållande till budget.

I ansökan ska arrangören presentera en tänkt budget för evenemanget som på ett rimligt sätt ska kunna gå jämt upp. Riskdelningsbidraget löser ut om intäkterna inte matchar utgifterna och täcker maximalt 50 % av mellanskillnaden. Bidraget betalas ut i form av pengar alternativt genom subventionerad lokalhyra eller liknande. 

 

Ett evenemang kan inte beviljas både arrangörsstöd och riskdelning.

Till ansökan ska verksamhetsberättelse, balans- och resultaträkning samt revisionsberättelse bifogas.

Blankett för ansökan om riskdelning

Projektbidrag

Projektbidrag kan sökas löpande under hela året för enskilda kulturprojekt. Till ansökan bifogas en presentation och plan över projektet och en ungefärlig beräkning av kostnaden för projektet. Efter genomfört projekt lämnar föreningen en rapport för projektet.

Till ansökan ska verksamhetsberättelse, balans- och resultaträkning samt revisionsberättelse bifogas.

Blankett för ansökan om projektbidrag

Mer information

Regler för föreningsbidrag

Riktlinjer för föreningsbidrag

Kontaktinformation

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter kan du kontakta oss via e-tjänsten Kontakta kommunen. Välj det ansvarsområde som passar bäst, till exempel Kultur, idrott och fritid, och beskriv sedan ditt ärende. 

Till e-tjänsten Kontakta kommunen

Vill du göra en felanmälan, om du till exempel sett någonting som behöver lagas eller städas upp, kan du göra det via e-tjänsten Felanmälan. Där kan du även bifoga bilder och ange exakt vilken plats i kommunen som anmälan gäller. 

Till e-tjänsten Felanmälan

Uppdaterad: 2025-05-14