Ny socialtjänstlag börjar gälla 1 juli – större fokus på förebyggande stöd
Syftet med den nya socialtjänstlagen är att stärka människors delaktighet, förebygga sociala problem och göra det lättare att få stöd i tid.

I lagen föreslås bland annat att socialtjänsten ska:
- Arbeta förebyggande: Socialtjänsten ska fokusera på att förebygga problem. Målet är att nå barn, unga och vuxna i ett tidigt skede – innan svårigheter hinner växa.
- Vara lättillgänglig: Det ska vara lätt att få information och att komma i kontakt med socialtjänsten när du behöver det.
- Kunna ge insatser utan behovsprövning: Kommunerna får besluta att vissa insatser kan ges utan individuell behovsprövning.
- Vara kunskapsbaserad: Socialtjänstens verksamhet och insatser ska bygga på aktuell kunskap och beprövad erfarenhet.
- Främja jämlika och jämställda levnadsvillkor: Socialtjänsten ska främja både jämlika och jämställda levnadsvillkor, och bemöta alla utifrån behov, inte könsstereotyper.
Vad betyder det för dig som invånare?
För dig som har kontakt med socialtjänsten kan förändringen innebära nya sätt att få stöd tidigare – ibland utan att det krävs en utredning eller formellt beslut. Förändringarna sker stegvis, och kommunen kommer att anpassa arbetet löpande.
– Den nya lagen ger oss bättre verktyg att arbeta mer förebyggande och nå människor i ett tidigare skede. Det är ett stort och viktigt steg för en modern och mer tillgänglig socialtjänst, säger Åsa Lundgren, socialdirektör.
– Att stärka det förebyggande arbetet är en politisk prioritering. Den nya lagen ligger helt i linje med vår ambition att fler ska få stöd innan problemen blir stora, säger Maarit Nordmark, ordförande i socialnämnden (L).
Så arbetar kommunen vidare
Danderyds kommun förbereder förändringar i verksamheten för att leva upp till de nya lagkraven. Mer information kommer att finnas på kommunens webbplats och i kontakt med berörda grupper.
Läs mer om nya socialtjänstlagen