Danderyds gymnasiums frukostsatsning vann förstapris!

Danderyds gymnasiums frukostservering har belönats med förstapris i tävlingen Arla Guldko, i kategorin Årets frukostlyft. Stort grattis och hurra säger vi till kökschef Lotta Askeholt och hennes medarbetare som arbetar i gymnasiets kök!

MichaelSteinberg.se

Varje morgon kl. 07:45 – 09:45 serveras frukost i skolmatsalen på Danderyd gymnasium. Ett inslag som är mycket uppskattat hos både medarbetare och elever på skolan. Frukostsatsningen har nu gjort att de igår tog hem förstapriset i kategorin Årets frukostlyft i tävlingen Arla Guldko. 

Juryns motivering: 

Vinnaren av Årets Frukostlyft har mycket framgångsrikt gjort frukosten till en väsentlig del av skoldagen, vilket också ökat känslan av stolthet bland både elever och personal.

Med ett högt engagemang från kökspersonal, tillsammans med ett starkt stöd från rektorn och ledningen, har frukosten blivit en naturlig och välkomnande mötesplats där elever kan äta, umgås och studera i en trivsam miljö. Den positiva effekten på elevernas lärande, trivsel och eget ansvar har blivit märkbar för både specialpedagoger och lärare, vilket ytterligare understryker vikten av detta betydelsefulla frukostlyft.

Genom att lyssna på elevernas behov och anpassa till generösa öppettider har det säkerställts att frukosten är tillgänglig för alla elever. Årets vinnare bör verkligen ses som ett inspirerande föredöme för andra skolor.

Kökschefen om satsningen:

- Vi började servera gratis frukost till alla elever för drygt två år sedan och vi ser verkligen så många fördelar med detta. Från undervisande lärare hör vi till exempel att eleverna är piggare under första lektionen och att de orkar koncentrera sig längre in på skoldagen, berättar Lotta Askeholt, kökschef på Danderyds gymnasium.

- Jag har också hört om elever som har valt vår skola tack vare frukosten och vår goda mat. Då känner jag att vi verkligen har lyckats!

Chiapudding och smoothie

Frukostarna består av bland annat havregrynsgröt, hårt och mjukt bröd, smör, ost, grönsaker, fil, cornflakes, havrepuffar och hemgjord granola. På tisdagar serveras smoothie och på torsdagar chiapudding.

- Kollegan Marie gör även en underbar rawfood-Nutella som är väldigt poppis.

En fördel med frukostserveringen kan låta lite mer oväntad, men det är den inte enligt Lotta:

- Vi har minskat den andel av maten som eleverna slänger, det så kallade tallrikssvinnet med 40 procent! När eleverna kommer till lunchen är de inte längre så vrålhungriga som de var tidigare. Det vill säga, de behöver inte lassa fullt på tallriken, för att sedan slänga en massa som de inte orkat äta upp. Nu tar de istället i större utsträckning så mycket mat som de faktiskt kommer att äta. Det är en fantastisk vinst för oss i köket och vi hade faktiskt på känn innan att det skulle bli just så, säger Lotta Askeholt.

Bra start för alla

Medarbetarna i köket och matsalen upplever också att de under frukostarna har möjlighet att få en bättre kontakt med eleverna.

- Eftersom det är lugnare här på morgnarna, får vi möjlighet att prata med eleverna. Vi blir inte de sura ”mattanterna”, istället blir vi kallade med namn. Vi får en väldigt fin kontakt och alla får en bra start på dagen helt enkelt.

Mer om Arla Guldko

Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Priset för Årets frukostsatsning 2025 går alltså till Danderyds gymnasium.

Läs mer om tävlingen och alla årets pristagare

 

Bild 1 visar tre glada medarbetare från gårdagens prisutdelning; Marie Olander, Lotta Askeholt och Jenny Pihl.

Bild 2 visar alla medarbetare i köket, från vänster Christian Apolo Castro, Weronica Deinoff, Sharifa Kousa, Marie Olander, Jenny Pihl, Lin Tai Lam och Lotta Askeholt som alla arbetar i köket på Danderyds gymnasium.